Menu

Heeg - de plaats en wat te doen?

 

Heeg - de plaats

De plaats Heeg (Fries: Heech) is een dorp in de gemeente Wymbritseradeel, provincie Friesland (Nederland), een kleine tien kilometer ten zuiden van Sneek. Het inwonertal bedraagt ongeveer 2200.

Heeg ligt aan de noordelijke oever van het Heegermeer. De palingvisserij was lange tijd een belangrijk middel van bestaan. Tot 1914 werd vanuit Heeg paling naar Londen geëxporteerd; de Heeger palingvissers hadden hun eigen ligplaats op de Theems, nabij de Towerbridge. In het wapen van Heeg is een paling afgebeeld.

Tegenwoordig is Heeg een bekend watersportcentrum met diverse scheepswerven, jachthavens en een kade ten behoeve van het drukke verkeer op het Heegermeer en de Fluessen. Deze beide meren zijn samen ruim tien kilometer lang en bieden zelfs de verwende zeiler ongekende mogelijkheden. Mede door de watersport heeft Heeg een behoorlijk uitgaansleven. Behalve diverse restaurants en cafés is Heeg ook een discotheek rijk. 

Vanuit Heeg is het IJsselmeer eenvoudig te bereiken via onder andere de Fluessen en de Morra, en daarna de oude stad Stavoren. Vanuit Heeg kan via open vaarwater ook het Friese binnenland met zijn gezellige oude dorpen en steden per boot worden verkend. Heeg is een echt watersportcentrum. In het hoogseizoen is het er gezellig druk. Als je echter maar even buiten de hoofdvaarroutes "verzeild" raakt, ervaar je dat er nog volop ruimte is voor ongedwongen en aangenaam verpozen. Varen, zeilen, kanoën, wandelen, fietsen of toeren in de auto, deze regio biedt iedereen wat hij zoekt: rust, ruimte, actie en ontspanning!

Activiteiten in Heeg

Varen

De Palingaak
Vanaf 1999 is er tien jaar lang gebouwd aan de Palingaak Korneliske Ykes II, die thans aan de Syl te Heeg is afgemeerd en waarop diverse arrangementen en tochten te boeken zijn, Zie voor meer info de site van de Stichting de Palingaak.

Beurtveer Heeg-Balk v.v.
Ook deze al jarenlang in Heeg verankerde toeristenattractie verdient aandacht. Uw fiets wordt met een kraan het ruim n gehesen en zeilend over het Heeger- en Slotermeer bereikt u Balk, van waaruit u terug naar Heeg kunt fietsen. Voor meer info bezoekt u de site van de firma Haghe.

Voor eigen boten bezitters en huurders van boten is Heeg een eldorado. Het biedt een geschikte verbinding naar alle Friese meren en steden en naar het IJsselmeer. Dichtbij ons huis zijn gevestigd de botenverhuurders Van der Pol, Hoora en Jachtwerf Heeg, met wie wij alle zeer goede ervaringen hebben. Vaak zijn verhuurders voor een gering bedrag bereid uw boot gereed te leggen aan onze steiger en deze op het afgesproken tijdstip ook weer op te halen.

Schaatsen

In de winter als er ijs is is het heerlijk schaatsen op natuurijs in de omgeving. Dat begint voor de kinderen al in de tuin, waar via de jollensteiger op gemakkelijke wijze op het ijs te komen is. Voor diegenen die de Elfstedentocht eens van dichtbij willen meemaken: zowel IJlst, Sneek, Sloten en Workum liggen niet tever van Heeg verwijderd. Zie het trace van de route op  https://www.elfstedentocht.frl/.

Golf
Op ca 15 minuten autorijden is een van de mooiste burggolf banen te vinden: de golfbaan van St. Nicolaasga. Er zijn nog vele andere banen in de provincie Friesland.

Fietsroutes
Vanuit Heeg kun je over de Friese meren, o.a. het Heegermeer en de Fluessen, de kanalen en sloten naar verschillende dorpen en steden varen. Deze zelfde plaatsen zijn fietsend over de prachtige fietspaden en landweggetjes waarvan sommigen door pontjes worden verbonden, ook prima te bereiken.

Recreëren in het centrum
Je kunt in Heeg in het centrum met je boot aanleggen en op een van de vele gezellige terrassen iets drinken, maar je kunt natuurlijk ook de bezienswaardigheden van het dorp bezoeken.

Winkelbestand
Heeg heeft een goed gesorteerde supermarkt met daarnaast nog een slager.. en een warme bakker voor je dagelijkse boodschappen. In het centrum zijn eveneens (watersport-)kledingzaken, .een huishoudartikelenzaak en een kapsalon gevestigd. Ook kun je in Heeg terecht voor electrische apparatuur, gereedschap en fietsen(verhuur).

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Ook als je even een dagje niet het water op wilt, kun je je in Heeg prima vermaken. Er zijn in de zomer veel activiteiten op het gebied van muziek en straattheater, maar op een regenachtige dag kun je natuurlijk ook één van de overdekte bezienswaardigheden bezoeken.

Heempark
Heempark Heeg. Op initiatief van natuurliefhebbers is er een uniek stukje natuur in Heeg gerealiseerd met een hoog educatief gehalte. Het bezoekerscentrum is vrij te bezoeken en je krijgt tekst en uitleg van de beheerder. Informatie: 0515-442651.
 
NH kerk
NH kerk met 18e eeuwse preekstoel met gekorniste panelen en drie koperen kronen met inscriptie daterend uit 1660. Informatie: 0515-442762.

RK kerk
daterend uit 1876, die te bezichtigen is in het hoogseizoen op woensdagen van 13.00-17.30 uur.
 
Kleasterpaad
Kleasterpaad, een cultuurhistorische, thematische route langs voormalige kloosters en kerken.
Informatie: VVV 0515-442464.

Galerieën
Galerie Yn é Bocht, Lytshuzen 3.
Telefoon: 0515-443043.

Historische panden
Diverse historische panden in het centrum van Heeg, waaronder de schoolmeesterswoning, het kapiteinshuis ‘Siet u selfs’, het Hellinghûs en de rederswoning.

In de woning is veel informatie over de omgeving. Op de website : http://http://www.vvvzuidwestfriesland.nl// is meer informatie van toeristische aard te verkrijgen.
 
Heeg is een prima plaats om kennis te maken met de Friese cultuur en de typische Friese sporten als polstokverspringen en kaatsen. Het nabije IJlst kent een actieve fierljepvereniging waar regelmatig wedstrijden worden gehouden en waar u ook een clinic kunt volgen. In augustus kunt u op niveau kennis maken met de kaatssport op de PC in Franeker en de Freule in Wommels. zie respectievelijk de sites  www.fierljeppenijlst.nl/ en  http://www.knkb.nl/.